El proper 18 de juliol s’inaugura a l’antiga fàbrica tèxtil Ca l’Alier, seu actual del centre d’innovació urbana BIT-Habitat, l’exposició de Treballs Finals de Grau (TFG) de UIC Barcelona School of Architecture, que aquest any porta per títol “22@_what? How to achieve balance in Northern Poblenou, Barcelona”.

La mostra la integren els treballs de deu estudiants d’últim curs d’Arquitectura en els quals plantegen noves propostes urbanístiques i arquitectòniques pel 22@, una zona que va començar la seva metamorfosi a principis dels 2000 i que va partir d’una aposta original per un model de “ciutat compacta” amb habitatges, equipaments i zones verdes d’alta qualitat per “treballar-hi, viure-hi i aprendre-hi”.

Distribuïts en tres tallers dirigits pels professors Iñaki Baquero, Marta García-Orte, Mamen Domingo i Ernest Ferré, els estudiants han revisitat el Pla 22@ Barcelona per donar resposta, amb els seus projectes arquitectònics i urbanístics, als dubtes que s’han generat vint anys després de la seva creació. Així, els estudiants han intentat, mitjançant les seves propostes, millorar l’escassa densitat residencial de la part nord del Poblenou, abordar la fragmentació de l’espai urbà i la discontinuïtat dels espais lliures o atallar la problemàtica de la gentrificació que deriva en l’expulsió dels veïns.

Durant l’acte d’inauguració de l’exposició, experts vinculats al desenvolupament del Pla 22@ Barcelona i representants veïnals del barri participaran en una trobada dialèctica amb l’objectiu de sotmetre a reflexió el present i el futur del districte barceloní. El debat obert, que tindrà lloc a partir de les 18 h, tractarà aspectes com la necessitat d’incorporar noves propostes arquitectòniques a solucions o patrons obsolets o la pertinència d’implicar el món acadèmic en la recuperació d’entorns que necessiten més flexibilitat i adaptabilitat.

Durant l’esdeveniment es farà lliurament, a més a més, dels Premis de la Càtedra d’Edificació Industrialitzada i Medi ambient (CEIM) de UIC Barcelona School of Architecture, que reconeix els TFG que plantegen solucions de sostenibilitat més innovadores. De la mateixa manera, es lliuraran els Premis d’Accessibilitat d’Ascensors Schindler, que reconeixen els TFG que integrin més bé els paràmetres d’accessibilitat des del punt de vista arquitectònic.

La 7a edició dels Premis de Sostenibilitat CEIM. El jurat compost per especialistes en l’àmbit d’arquitectura sostenible, eficiència energètica i economia circular, avalua els criteris ambientals en els projectes TFG. Es lliuren 2 premis de reconeixement a projectes que presenten el millor concepte de sostenibilitat i la seva millor implementació a l’arquitectura.

El Premi està impulsat per la Càtedra d’Edificació Industrialitzada i Medi Ambient CEIM, que forma part de la UIC Barcelona School of Arcitecture, i l’objectiu principal és promocionar la sostenibilitat i la innovació en el sector de construcció. La càtedra està impulsada i patrocinada per Rockwool Peninsular i Pich-Aguilera Arquitectes.

El jurat està compost per:

A l’exposició, hi ha col·laborat BIT Habital, l’Ajuntament de Barcelona i té el patrocini de l’empresa de construcció Aislux.

Accés gratuït